Enzymer – livets gnista!

Enzymer är viktiga för alla kemiska reaktioner som sker i kroppen. Utan enzymer är vitaminer, hormoner och mineraler i kroppen inte effektiva. Kroppens byggklossar, protein, kolhydrater och fett fungerar inte utan enzymer.

 

Enzymer är ämnen som möjliggör liv. De är proteinmolekyler som skapar eller bryter ner kemiska bindningar. De är hårt arbetande organisatörer som utför sitt arbete på ett fantastiskt, kraftfullt och effektivt sätt. Alla föds med en viss enzympotential som kan vårdas och sparas eller användas och slösas. Enzympotentialen kan stödjas hela tiden genom att äta ouppvärmd mat, minska stressen och eventuellt äta enzymtillskott.

 

Här får du en läcker trerätters enzym-meny!
Råa förslag med mycket enzymer
Rött paket med rå soppa
Frukt-och bärfylld avokadohalva med nötklick

 

Det finns tre olika enzymgrupperingar

  • metaboliska enzymer som driver kroppen
  • matsmältningsenzymer som spjälkar maten
  • matenzymer som finns i rå mat och startar nedbrytningen av maten.

 

Metaboliska enzymer

Metaboliska enzymer driver alla processer, organ och vävnader. De har viktiga funktioner i levern, hjärtat, hjärnan, lungorna och njurarna. Hälsan är beroende av välfungerande metaboliska enzymer. Brist på dessa enzymer kan vara allvarligt för kroppen eftersom de läker skador, sjukdomar och reparerar nedbrytning av vävnader.

 

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymernas uppgift är att bryta ner protein, kolhydrat och fett.

  • Proteasenzymer bryter ner protein
  • Amylasenzymer bryter ner kolhydrater
  • Lipasenzymer bryter ner fett

Enzymerna förändrar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen. Matsmältningsenzymer har starkare enzymaktivitet och koncentration jämför med de andra enzymerna.

 

Matenzymer

Matenzymer startar hela den nedbrytande processen och om de finns i tillräckligt stor mängd avlastar de matsmältningen. Matenzymer är naturligt förekommande i all rå mat och förstörs vid upphettning av maten.

 

Enzymernas funktioner

  • förbättra matsmältningen
  • påbörjar nedbrytningen av protein
  • bygger och reparerar vävnad
  • stärker immunförsvaret
  • energigivande
  • motarbetar inflammationer
  • påskyndar sårläkning

#011393


Den mest enzymrika maten

Groddar
Gröna blad
Alger
Mogen frukt
Bär
Färska råa grönsaker
Mjölksyrejästa grönsaker
Blötlagda frön och nötter

 

Bristsymptom

Gasbildning, nedsatt matsmältning, inflammationer, allergiska reaktioner, näringsbrister, dåligt immunförsvar, trötthet.

 

Rått och gott

Vi betraktar i allmänhet värmebehandlad mat som näring, i själva verket ger varm mat inte cellerna den näring de behöver så att de kan fungera på bästa sätt. Kokning, stekning och raffinering förstör matens närande egenskaper.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *