Gröna blad för hälsa och smak

Det har hänt mycket på salladsfronten! Under senare år har vi gått från blek smaklös isbergssallad till fräscha klorofyllrika blad med mycket smak.

 

Ett urval från salladslandet

De olika salladssorterna beskriver jag med orden krispig, nötig, bitter, jordig, pepprig, besk och aromatisk.

 

Salladssort Utseende och smak Användning
Ekblad  

Stora mörkgröna blad, som skiftar i rödbrunt. Bladen är saftiga och smaken aromatisk

En god bassallad.
 

Endive

 

Ljusa blad med grön topp. Den har en speciell lite besk smak.  

Passar att blanda några blad med andra sorter.

Även god att ångkoka.

Endive, röd  

 

Ljusa blad med röd topp och mycket dekorativ. Det är ett gott alternativ till rossisalladen.

Den har en speciell lite besk smak.

 

Passar att blanda med andra sorter.

Även god att ångkoka.

Frisée  

Smala flikiga, krusiga blad och ser lite rufsig ut.

Smaken är något besk.

Blandad med några andra blad blir salladen extra god.
Isberg  

Knutna huvuden med tjocka, saftiga och spröda blad.

Färsk är den krispig men smaklös.

Direkt från landet är det en riktigt god bassallad.
Huvud  

Huvudet är sällan knutet. De inre bladen är ofta ljusgröna och mycket spröda. Bladen har god mild smak

 

Direkt från landet är den som godast. God att blanda med machésallad.

 

Krisp

 

 

En korsning av isberg- och frisésallad. Den är frasig och krispig och smaken är mild.

En god bassallad.
Maché  

Små tuvor med 3-5 cm långa blad. Den har mjäll konsistens och lite nötaktig smak.

 

Mycket goda små tuvor som passar att blanda med andra sorter.

Mangold

 

 

Långa ljusa stjälkar med stora gröna blad som används på samma sätt som spenat. Smaken påminner om spenat och är mild.

 

Mycket god och passar att blanda med andra sorter.

Även god att ångkoka.

 

Mangold, röd

 

 

Bladen är vackert rödgröna och stjälken riktigt röd. Jordig smak som påminner om rödbeta. Mycket god och passar att blanda med andra sorter.
Lollo Rosso  

 

Rödaktig färg och mycket dekorativ. Den har en mild behaglig smak.

 

En god bassallad.
 

Pak soi

 

Påminner om mangold, men smaken är mildare.  

God att blanda med andra sorter.Mycket god till wokat.

 

 

Plock

 

Mjuka blad med mycket mild smak. En god bassallad som behöver piffas upp med någon annan sort.
 

Roman

 

Kraftiga, krispiga blad som har en nötig smak. Mycket god och fräsch.

God att blanda med ruccola.

Rossi  

Knytnävsstora huvuden, hårt knutna med  mörkt vinröda blad. Smaken är kraftigt bitter.

 

Passar som en extra knorr i salladen.

 

 

Ruccola

 

 

Flikiga blad som påminner om maskrosblad. Den har en utpräglad pepprig smak. Den passar till det mesta, som bassallad, att blanda med andra sorter och till matlagning.
 

Salladskål

 

 

Långa vita och ljusgröna blad som är väl knutna nertill. Upptill är bladen krusiga, krispiga och mycket saftiga. Den har en mild kålsmak.

God att äta enbart eller till en matig sallad.
 

Spenat

 

Saftig och mjäll med mild smak.  

Mycket god som passar att blanda med andra sorter. Även god att ångkoka.

 

Vattenkrasse

 

 

Runda tunna blad med mild och behaglig smak.

 

Ger spänst och liv åt salladen. Passar att blanda med andra sorter.
 

Ärtskott

 

 

Sockerärtans spröda skott är ca 10 cm långa. De har vippor liknande dill. Smaken är aromatisk med tydlig ärtsmak.

 

God, vacker och dekorativ.

Passar bra att blanda med andra sorter.

 

Upptäck salladslandet!

Dagens sallad handlar om en lustbetonad tallrik fylld med olika fräscha gröna blad, stjälkar, skott och färska örter. Lägg till fler grönsaker, frön, nötter, linser, böner, bulgur, quinoa, hirs eller bovete. Det blir en hel måltid med bra energi- och proteinvärde som mättar länge.

 

Bygg upp din hälsa och kom i form med supernyttig sallad.

Stärk ditt immunförsvar, få massor av energi och välbefinnande genom att börja äta nyttiga sallader.

 

Sallad som en hel måltid

Blanda olika sorters sallader, titta i salladslistan eller köp en färdigblandad salladsmix.

Välj lite nyttigare sorter som ruccola, spenat, ärtskott och frisésallad. Lägg till groddar, paprika, tomat, gurka, avokado, böner, nötter eller mandlar så har du en god och näringsspäckad måltid.

 

Här får du ett par förslag till härliga måltider att börja med för att upptäcka mer av det gröna:

 

Blandade gröna blad med alla nyttigheter

Svampfyllda grönkålspaket med paprikasås och ris

Muskotstänkt spenatsoppa

Energirik grön drink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *