Grönkålstimbal med saffranäppelsås

Det är ingen slump att saffran kallas kryddornas guld, och det är nu till jul som kryddan används allra mest. Det går åt 150 000 blommor för att framställa ett kilo saffran. Värt sitt pris!

 

Grönkålstimbal med saffranäppelsås

8 bufféportioner

500 g färsk grönkål

2 äggvitor

1,5 dl crème fraiche

3 msk riven parmesanost

2 krm riven muskot

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

 

Saffransäppelsås

2 msk olivolja

1 fint hackad silver lök

2 skalade och hackade äpplen

1 paket saffran

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 dl crème fraiche

1-2 msk maizenamjöl

salt och svartpeppar

 

Garnering

1 dl hackad persilja

 

1   Sätt ugnen på 200 grader.  Repa grönkålen och massera den med händerna tills den mjuknar något.

2   Vispa vitorna till hårt skum. Rör ihop samtliga ingredienser till timbalen. Häll röran i en smord form med löstagbar botten (20 cm i diameter) och grädda den ca 25-30 minuter.

3   Saffransäppelsåsen: Hetta upp olivoljan i en kastrull och bryn lök, äpple och saffran någon minut.
Tillsätt buljongtärning, vatten och crème fraiche. Låt alltsammans småkoka någon minut och tillsätt lite maizenamjöl tills såsen är lagom tjock.  Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.

 

 

Här hittar du fler härliga gröna recept till julens fester

 

Kålrotsstrimlor i varm senapsdressing

 

Äppel- och kålsallad med ingefärsdressing

 

Kardemummapannacotta med lingonsky

 

Saffranscremeost i lång paprika

 

Brysselkål i Saffransvinegrette med aprikoser och lingon

 

Rödbetsskivor med flagad mandel, kapris och stjärnanisvinägrett

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *