Läckra algpiroger

Wakame är en god brunalg till soppor och i grytor och kokar klart på 10 minuter. Den är god till wokat och en läckerhet smaksatt med sesamolja och lite soja.

 

Ofta ingår wakame i sallader och framförallt i den traditionella misosoppan. Här är ett lite annorlunda recept med algen:

 

Läckra algpiroger

5-6 st

3 dl siktat dinkelmjöl

0,5 tsk salt

2 äggulor

3 msk olivolja

ca 0,75 dl kallt vatten

 

Fyllning

10 g wakamealger

1 dl vatten

200 g keso

2 msk tomatpuré

8 svarta oliver, delade

1 grönsaksbuljongtärning, smulad

0,5 tsk kanel

1 krm mald kryddpeppar

1 krm mald kryddnejlika

0,5 – 1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

1 msk olivolja

2 gula lökar, tunt skivade

2 tomater, delade i mindre bitar

4 champinjoner i mindre bitar

 

Pensling

1 äggvita

1 äggula

 

Att servera till

Sallad och tomat

 

1   Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till degen och tillsätt vatten tills den binds ihop. Låt degen vila i kylskåp 20 minuter.

2   Blötlägg algerna i vattnet 10 min. Krama ur vattnet och hacka dem fint.

3   Blanda alger, keso, tomatpuré, oliver, smulad buljong och samtliga kryddor.

4   Värm olivoljan i en panna och låt löken, tomaterna och champinjonerna mjukna.

5   Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen.

6   Kavla ut degen på en lätt mjölad bänk. Ta ut rundlar, ca 14 cm i diameter. Lägg fyllning i mitten på varje pirog och pensla degkanten med lätt vispad äggvita.

7   Vik degen över fyllningen och tryck med en gaffel längst kanten.

8   Lägg pirogerna på en bakplåtspapper och pensla dem med uppvispad äggula.

9   Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills de är gyllenbruna.

 

Läs mer och hitta fler läckra recept med alger:

Alger – den bortglömda supermaten!

Knapriga algsnacks

Ljummen sallad med dulsealger

Misosoppa med variationer

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *