Må bättre utan gluten!

Man behöver inte vara glutenintolerant för att utesluta eller minska glutenintaget. Vi äter alldeles för mycket gluten eftersom bröd och pasta är vår favoritmat och skadorna av för mycket spannmål och gluten visar sig allt längre ner i åldrarna.

 

Glutenintolerans – vad händer i din kropp?

 

Gluten är en del av proteinerna som finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans eller celiaki är en autoimmun sjukdom som ger upphov till skador på tunntarmsslemhinnan, det så kallade tarmluddet. Skadan medför minskad förmåga att tillgodogöra sig näringen i maten.

Följden blir ofta näringsbrister av olika slag. Symtom hos barn är ofta uppsvälld buk, kräkningar, diarré  och tillväxthämningar. För vuxna är symtomen mer diffusa som trötthet, kroniska magbesvär, uppsvälldhet och anemi (blodbrist). Då kalciumupptaget försvåras kan även benskörhet förekomma. En associerad sjukdom är Dermatitis herpetiformis som är en kroniskt kliande hudsjukdom.

 

Glutenfria alternativ för hälsans skull

Tänk om, ersätt de vanliga spannmålen med andra spännande sorter!

 

Amarant

Amarant är en ettårig ört och hör till ett stort släkte av växter, amarantväxter, som omfattar ett 60-tal örter. Amarant är lättsmält och passar därför känsliga magar. Det höjer blodsockret långsamt.

Näringsvärde

Amarant har hög proteinhalt, högre än våra sädesslag, och bättre proteinkvalité. Amarant är också rik på vitaminer, mineraler och fibrer.

Hur används amarant?

Amarant har en god nötaktig smak.

Amarantmjöl används till bakning och pannkakor.

Hela frön används till gröt, müsliblandningar, pålägg och olika röror.

Man kan även poppa fröna till minipopcorn.

 

Hirs

Hirs tillhör växtfamiljen gräs och är lugnande och bra för orolig mage.

Näringsvärde

Hirs är särskilt rik på mineralerna magnesium, zink, kalcium och kalium och fyra gånger så mycket järn som i råris, även vitaminerna B6, B1, B2 och mycket fleromättade fettsyror framförallt omega 3.

Hur används hirs?

Hirs har en fin, mild smak och helt hirs är gott gröt och till olika sallader.

Hirsflingor används till bakning, müsliblandningar och gröt.

Hirsmjöl används till bakning och god till pajdeg.

 

Bovete

Bovete är en ört och inte släkt med vete trots namnet. Forskning har visat att bovete hör till de livsmedel som ger längst mättnadstid. Bovete är lättsmält och passar därför känsliga magar. Det höjer blodsockret långsamt.

Näringsvärde

Bovete är en mycket bra antioxidant, har ett bra proteinvärde och särskilt rik på mineralerna magnesium, zink och järn.

Hur används bovete?

Helt bovete används till gröt, sallad och är god att rosta.

Krossat bovete används till bakning och gröt.

Boveteflingor används till bakning, müsliblandningar och gröt.

Bovetemjöl används till bakning, välling, pannkakor, såser och redning.

 

Durra

Durra tillhör växtfamiljen gräs.

Näringsvärde

Durra är rik på mineralerna magnesium, järn, fosfor, kalium, zink och vitaminerna B1, B2, B3 och B6.

Hur används durra?

Durra har en god mild och nötig smak. Du kan ha kornen i en matig sallad, som bas till biffar, grytor, soppor eller istället för ris.

Durramjöl tillsammans med bovetemjöl till pajskal blir krispigt, matigt och gott.

Kornen kan också poppas på liknande sätt som popcorn.

Quinoa

Quinoa eller mjölmolla är en ört och finns i många olika färger. Vanligast är vit, röd, blå och svart. Den är lättsmält och lugnande för matsmältningen.

Näringsvärde

Quino har ett unikt näringsinnehåll, mineralerna järn, kalium, Den är en bra källa till kalcium, magnesium, zink, koppar, mangan och vitaminerna B1, B2, B3, B6, Den har också ett högt proteinvärde.

Hur används Quinoa?

Den kan användas precis som ris i alla sorters rätter, smaken är neutral.

Quinoan finns också som gryn, flingor, mjöl och pasta. 

 

Quinoa i olika färger

 

Teff

Teff tillhör växtfamiljen gräs.

Näringsvärde

Teff höjer blodsockret långsamt och har bra proteinvärde, fibrer och är rik på kalcium, järn och fosfor.

Hur används teff?


Teff har en mild, nötaktig, halv bitter smak.

Teffmjöl används till bakning framförallt till bakverk, gröt, pannkakor och som förtjockningsmedel i soppor och såser.

 

Mandelmjöl

Mandelmjöl görs av mandlar som blancheras (skalas) och mals till mjöl. Likt övriga nötter är mandeln rik på energi tack vare sitt höga fettinnehåll. Mandelmjöl innehåller även mycket protein, vilket ger bra mättnadskänsla, samtidigt som det har ett relativt lågt kolhydratinnehåll.

Mandelmjöl är gott i söta bakverk som t ex macarons och är en huvudingrediens i mandelmassa.Mandelmjöl görs av mandlar som blancheras (skalas) och mals till mjöl. Likt övriga nötter är mandeln rik på energi tack vare sitt höga fettinnehåll.

Näringsvärde

Mandelmjölet innehåller nyttiga fetter och protein och endast en låg mängd kolhydrater.Mandelmjölet innehåller nyttiga fetter, protein, vitamin E, B-komplexet och mineralerna järn, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och zink.

Hur används mandelmjöl?

Mandelmjöl är mycket gott i söta bakverk som t ex makroner och är en huvudingrediens i mandelmassa. Prova även i matbröd, tårtbottnar, maränger och kakor.

 

Jordmandelmjöl

Jordmandel är ett halvgräs och kallas också tigernöt eller chufa. Det är en rotknöl precis som potatisen.


Näringsvärde

Jordmandlar är rika på mineraler, huvudsakligen fosfor och kalium, men även natrium, krom, magnesium, järn, koppar, zink och mangan.

Vitamininnehållet består huvudsakligen av vitamin C och E samt B-komplexet utom B12

 

Hur används jordmandelmjöl?

Eftersom den inte är någon nöt kan nötallergiker använda den i matlagning och bakning. Mjölet fungerar i pannkakor, pajskalet, till panering och till olika efterrätter.

Det finns både fint mjöl, grovt mjöl och hela skalade jordmandlar.

 

Kassava

Kassavaroten är en ört, och av kassava gör man tapiokagryn, flingor och tapiokamjöl även kallad kassavagryn, respektive kassavamjöl. Mjölet tillverkas av hel kassavarot som är ett mycket användbart mjöl.

Näringsvärde

Kassava innehåller mineralerna zink, magnesium, koppar, järn och mangan.

 

Hur används Kassava?

Kassavamjöl har en mild neutral smak och samma textur som vetemjöl vilket gör att det fungerar att ersätta vetemjölet fullt ut.

Kassava äts som potatis. Bladen kan ätas som spenat.

 

Kassavarötter

 

Grönbananmjöl

Mjölet tillverkas av gröna omogna kokbananer som även kallas Plantain.

Bananmjölet reglerar blodtrycket, stärker immunförsvaret och fungerar som prebiotika.


Näringsvärde

Det är rikt på fiber, kalium, magnesium och järn.

Hur används bananmjöl?

Mjölet rekommenderas till alla som vill förbättra sin tarmhälsa, men speciellt för typ-2 Diabetiker som kan få lägre morgonsocker.
Utmärkt att blanda med i en bärdrink.
Grönbananmjölet kan blandas med andra mjölprodukter, till bakning, gröt, soppor, såser och någon matsked till bärdrinken.

 

Rismjöl

Rismjöl är skalat, torkat och malt långkornigt ris. Det är mycket lättsmält och passar därför känsliga magar. Precis som det finns olika rissorter finns det olika sorters rismjöl.

Näringsvärde

Rismjöl innehåller protein, fibrer och en hel del vitaminer och mineraler beroende på vilket rismjöl det är.

Hur används rismjöl?

Rismjöl har en neutral smak och används till bakning, välling, gröt, pannkakor och som redning av såser och soppor.

 

 

 

Här får du fler läckra, naturligt glutenfria recept från Louise Nilsgard


Fröbröd

Varm rödbets- och bovetesallad

Gröt med alla nyttigheter

Blåbärsdrink som värmer inombords

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *