Maias medicinska glögg

 

 

De klassiska glöggkryddorna är toppen inte minst på vintern, de hjälper både matsmältningen och immunförsvaret.

 

Alla kan dricka Maias alkoholfria glögg. Du behöver:

 

• En gryta med 2 liter kokande vatten

• 1–2 tsk torkade nejlikor

• 1 msk riven ingefära

• 2 kanelstänger, knäckta i mindre bitar

• 3–4 kardemummakapslar, öppna dem och använd fröna

• ½ tsk svartpepparkorn (hela)

• ev. 5 stjärnanis

 

Lägg ner alla kryddorna i det kokande vattnet. Låt stå och sjuda på låg värme tills vattnet blir mörkrött. Därefter kan du låta blandningen stå och dra utan värme, eller hälla det på flaska med kryddorna i.

 

Dekokten håller länge i kylskåp, ett par dagar utan. Sila från kryddorna först när du ska dricka så blir smaken bara kraftigare.

 

Vid serveringen använder du ekologisk tranbärssaft (koncentrat), eller annan saft du gillar – allt från fläderblom till svarta vinbär funkar!

 

Blanda kryddvattnet med koncentrerad saft efter smak – jag gillar att göra blandningen starkare än proportionerna som står på saftflaskan. Söta mer om du tycker det behövs.

Kryddvattnet kan också drickas som det är, eller blandas med till exempel apelsin, citron eller ett neutralt te.

 

 

Här får du fler sunda vintertips:

 

Snabbakat glutenfritt fröknäcke

Använd vintern kreativt!

 

Kommentarer

  1. Karin skriver:

    Varför har du den giftiga kassiakanelen på bilden?
    Vore bättre att använda äkta ceylonkanelen som är giftfri, speciellt med tanke på att du kallar det för ”medicinsk” glögg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *