Misosoppa med variationer

 Grundrecept för Misosoppa

 

En värmande och underbar soppa som man kan göras matigare och varieras i det oändliga.

 

4 port

 

6 dl vatten

någon smaksättning, buljong eller kokosmjölk

6 cm wakame

1 dl tärnade eller skivade grönsaker

1 dl protein

1 dl säd, ört eller grässort

0,5 dl skuren lök

3 msk fint hackade kryddor

1 msk miso

 

1  Blötlägg wakamealgen ca 10 min. Skär den i mindre bitar

2  Koka upp vattnet och tillsätt samtliga ingredienser utom alger, kryddor och miso.

3  Låt alltsammans koka 10 min.

4  Tillsätt algerna, kryddorna och mison.

 

Obs! Om man använder tofu tillsätts det mot slutet av koktiden.

Om man använder groddar eller fetaost tillsätts det allra sist.

 

 

VARIERA INGREDIENSERNA:

 

Alger:
Aramé, Dulse, Hijiki, Kombu, Nori, Wakame

Säd/Ört/Gräs:
Amarant, Bovete, Havre, Hirs, Majs, Quinoa, Råris, Rött ris

Proteiner:
Adukibönor, Black Eyebönor, Bondbönor, Kidneybönor, Kikärtor, Linser, Mandlar, Nötter, Pintobönor, Svamp, Tofu, Ärtor

Kryddor:
Basilika, Cayennepeppar, Citronmeliss, Dill, Ingefära, Kummin, Kyndel, Körvel, Lagerblad, Mynta,
Persilja, Salvia, Svartpeppar, Timjan, Vattenkrasse, Vitpeppar

Smaksättning:
Buljong, Kokosmjölk, Miso olika sorter, Shoyo (sojasås), Tamari (sojasås), Umeboshipasta

 

Läs mer och hitta fler läckra recept med alger:

Alger – den bortglömda supermaten!

Knapriga algsnacks

Ljummen sallad med dulsealger

Läckra algpiroger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *