Muskotstänkt spenatsoppa

Inget kan vara läckrare än en rykande het och nyttig grön soppa när höstvindarna börjar vina!

 

 

 

4 port

600 g färsk spenat

2 msk olivolja

1 gul lök

2 delade selleristjälkar

1 röd chili

1 citrongrässtjälk (kan ersättas med 2 msk färskpressad lime)

2,5 cm färsk riven ingefära eller 1 tsk mald

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande pasta

2 dl kokosmjölk

2 krm riven muskot

salt och svartpeppar

 

Topping:

Strimlad purjolök och chili

 

1  Skölj spenaten. Värm olivoljan i en kastrull, tillsätt spenaten och låt det småkoka under omrörning tills spenaten är mjuk. Ta upp spenaten med en hålslev och ställ åt sidan.

2  Skala och hacka löken fint och dela sellerin i mindre bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin tunt. Låt lök, selleri, chili, citrongräs och ingefära koka in i vätskan från spenaten på svag värme några minuter.

3  Tillsätt vatten, buljong och kokosmjölk och låt alltsammans koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 30 min tills alla grönsaker är mjuka. Häll över i en mixer och tillsätt spenaten och kör till en slät puré. Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Tillsätt muskoten och smaksätt med salt och peppar.

4  Toppa soppan med tunna ringar av lök och fint hackad chili.

5  Gott till är fullkornsbröd med tomat, sallad och keso.

 

 

Här får du ett par andra förslag till härliga gröna måltider

 

Gröna blad för hälsa och smak

 

Blandade gröna blad med alla nyttigheter

 

Svampfyllda grönkålspaket med paprikasås och ris

 

Energirik grön drink

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *