Mjölksyra grönsaker hemma!

Att konservera skörden är en del av människans urgamla kunskaper.

Här får du lära dig den ädla konsten att syra grönsaker!

 

 

Ett av många sätt att konservera är att ta hjälp av mjölksyrebakterier. Hemligheten med syrning ligger i att en naturlig förruttnelse omvandlas till en livsbefrämjande process. Den önskade bakteriefloran producerar en syra – mjölksyran – som hämmar förruttnelsebakteriernas tillväxt.

Efter några veckor har grönsakerna fått en rik aromatisk smak, och ett högre näringsvärde som lättare kan tas upp av kroppen. En fantastisk fördel med syrade grönsaker är den probiotiska effekten. Ett par matskedar per dag – och du slipper sötsug.

Man kan syra de flesta grönsaker som blomkål, broccoli, brysselkål, brytbönor, grönkål, gurka, kålrabbi, vitkål, rödkål, rödbetor, morötter och rotselleri.

 

Tänk på detta

* Använd alltid ekologiska eller biodynamiskt odlade grönsaker och frukt.

* Det är viktigt att saltet smälter ordentligt.

 

Börja med vit- eller rödkål och följ receptet:

 

För en 2 liters glasburk behöver du:     

1,5 kg kål

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 syrligt äpple

0,5 tsk enbär

0,5 tsk kummin

20 g salt

 

1. Putsa kålen och skär ut stocken. Spara ett stort vitkålsblad att täcka med.

2. Hyvla eller finstrimla kålen och grovriv stocken (den innehåller förjäsbart socker och fina aromämnen).

3. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skala, kärna ur och finstrimla äpplet.

4. Varva kål, lök, vitlök, äpple, kryddor och den grovrivna stocken i en stor bunke.

5. Stöt varje lager med en tjock mortelstöt eller med knytnäven tills det vätskar sig.

6. Fyll glasburken till 4/5-delar.

7. Täck sista lagret med det hela kålbladet.

8. Lägg i en rentvättad sten eller annan tyngd så att vätskan täcker grönsakerna.

9. Skruva på locket och låt burken stå 2-3 dagar i en temperatur mellan 20-22˚

10. Ställ sedan burken 2-3 veckor vid ca 15˚ och därefter i kylskåpet 4-6 veckor.

 

Längre tids lagring förbättrar både smak och arom.

Syrade grönsakerna är jättegott både varmt som kallt. Det är en självklarhet med ett par matskedar till raw food-tallriken. Men det är också god brytning till varm lagad mat.

 

 Ät lite mjölksyrade grönsaker varje dag så blir magen glad!

 

Recept med mjölksyrade grönsaker:

Sval gurksoppa med pestofylld rulle

Canneloni med tomatsås

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *