”Att ha gått på Axelsons gör det lättare att spräcka myter”

Rosa och Zenar Dilovani är båda Personliga Tränare, utbildade på Axelsons. De gifte sig mitt under en undervisningshelg på skolan och kom sedan tillbaka till skolbänken.

Nu arbetar de båda på Actic och föreläser även tillsammans, bland annat på Axelsons, för blivande PT om de verktyg de själva använder för att lyckas.

 

Rosa, som är 29 och Zenar som är 26 träffades genom Zenars kusin.
– Jag föll för att hon också spelade fotboll, berättar Zenar och skrattar. Vi har båda en elitkarriär inom fotbollen med oss i bagaget.

– Vi bestämde oss tillsammans för att släppa allt vi gjort tidigare och satsa på att jobba med träning och hälsa, och vi valde Axelsons PT-utbildning. Man måste våga, måste testa, om det finns något man drömmer om, säger Rosa.

– Vi är båda väldigt nöjda med att ha utbildat oss på Axelsons. Många platschefer blir intresserade direkt bara av att se skolans logga. Vi har blivit väldigt väl bemötta av alla lärare. Vi gifte oss dessutom mitt under utbildningen, Rosa kidnappades också för möhippan mitt under lektionen, skrattar Zenar.

 

Jobbar ni tillsammans nu?

– Vi har från början bestämt oss för att vi ska starta företag. Direkt efter utbildningen på Axelsons fick vi båda anställning på Actic, och det känns jättebra att etablera en kundkrets och skaffa erfarenhet innan vi startar eget, svarar Rosa.

Vi är anställda i två olika center, men det känns ändå som att vi jobbar tillsammans. Vi engagerar oss så mycket i vårt jobb och i träning, tränar mycket och pratar mycket om jobbet på vår fritid.

 

Zenar och Rosa Dilovani

 

– Vi jobbar 100% på provision, så det blir ju nästan som ett eget företagande, samtidigt som vi får tillgång till Actics kundbas, berättar Zenar. Det är upp till oss själva att värva kunder och se till att vi är fullbokade. Och det har vi båda varit efter de två första månadernas hårda arbete – nu har vi jobbat i lite mer än ett år.

Tanken är att köra tillsammans i framtiden och ha vårt eget företag, men det är ett framtidsprojekt. Först ska vi resa jorden runt, skrattar Rosa. Hittills har det blivit föreläsningarna som vi gör ihop, och vi är ett bra team.

Zenar är gammal militär och är bra på att peppa och hjälpa folk att inte ge upp, han är tuff. Jag är kanske mer pedagogisk, och lite lugnare, haha! Men folk gillar ju olika stilar. Vi är bara oss själva. Det är skoj att jobba tillsammans!

 

Ni undervisar i strategier för att lyckas som PT. Vad innebär det att lyckas..?

– Att lyckas kan självklart vara subjektivt, konstaterar Zenar. Vi tänker att det generellt sett innebär att klara dig bra ekonomiskt på jobbet som PT, att kunna ha kunder nog för att planera och fylla den arbetsdag du vill ha. Att jobba med sin passion och att inte behöva ha andra jobb för att gå runt, om man inte vill.

 

Det är väl därför de flesta PT valt sitt yrke, för att man har en passion för träning som man vill förmedla vidare. Man vill hjälpa till att påverka andra människors hälsa positivt. En full arbetsdag för oss innebär 5-6 kunder om dagen, och vi visar på sätt att kunna komma dit.

 

Hur profilerar ni er i gymmet?

– Jag har valt att inte hålla några pass men att arbeta full tid som PT, berättar Zenar. Ibland har jag PT-timmar med grupper på 2-3 personer som vill ha samma typ av träning och som delar på en PT-timme. Men allra mest har jag individuella timmar.

När jag började gick jag in på alla pass vi har på schemat och presenterade mig själv. Sådant pratar vi också med PT-eleverna om, vi ger olika tips på konkreta saker man kan göra för att väcka ett intresse, säger han.

– Jag bestämde mig däremot tidigt att jag skulle ha ett pass i veckan och sätta en profil, berättar Rosa. Passer skulle vara stenhårt, med hög energi – det ska stå helt klart att det inte går att maska hos mig! Efter att jag hade kört i tre veckor har mitt pass varit fullbokat varje gång.

 

Ett pass med Rosa ska vara stentufft!

 

Jag har även satt upp ett bootcamp på 8 veckor på Actic, två pass i veckan som anpassades efter alla deltagarna. Vi var mycket utomhus och jobbade med dynamik, intervaller och parövningar men tog också med Actics prylar ut som kettlebells och liknande. Det blev ett härligt team och mycket träningsglädje, att träna tillsammans väcker motivation!

Alla fick vars två PT-konsultationer kring målsättning, skador, kostschema och liknande, och jag gjorde mätningar på fettprocent, muskelmassa, puls och sådant före och efter bootcampet – för många människor fungerar det som ett motiverande kvitto till en själv på effekten av det man gjort.

Jag fick höra mycket ”vi har testat men det funkar inte”, men jag höll fast vid min idé. Jag fick in 26 deltagare och flera av dem är fasta PT-kunder idag.

 

 

Vilken typ av erfarenheter delar ni med eleverna på Axelsons?

– Helt naturligt vet inte eleverna vad de ska förvänta när de kommer ut och börjar jobba, och vi vill göra dem förberedda, berättar Rosa. Som ny PT på ett gym kan det till exempel vara bra att ställa in sig på att vara superaktiv i fyra-sex veckor.

Under den tiden kan det också vara bra att ha någon form av ekonomisk buffert, lite besparingar eller ett extrajobb, så att man inte ger upp på grund av den tiden det tar att komma igång och att få en kundkrets.

Samtidigt finns det ju många olika typer av kontrakt för PT, i vissa gym kan en PT även vara gyminstruktör, receptionist och liknande när man inte är bokad. Det är viktigt att förhålla sig realistiskt till den anställningsform man blir erbjuden.

Uppstarten kan bli avgörande för hur det fortsätter för dig som PT sedan, så se till att synas på gymet, i sociala medier och liknande. Efter de första två månaderna har både Zenar och jag varit fullbokade.

När man väl knutit avtal med ett antal kunder, börjar ryktet sprida sig via rekommendationer, mun till mun-metoden och liknande. Innan det kom igång kändes det tufft, och då var det skönt att vi kunde peppa varandra.

– Vi vill också ge en bild av vilka personliga verktyg man kan använda för att bli framgångsrik – både i fråga om att få kunder men också så att kunderna känner sig verkligt nöjda, fortsätter Zenar. Hur får man en potentiell kund att se att man är en duktig tränare? Vilka andra förutsättningar ökar möjligheterna för att ett avtal verkligen ska tecknas? Enligt mig handlar det först och främst handlar det om att vara en väldigt empatisk människa, att våga bygga en relation. Man tar ett ansvar för att personen ska nå sina mål.

Tio av tio konstaterar vid screeningen att de inte lever inte upp till sin egen målbild. Det mål man formulerar ska gärna vara känslomässigt anknutet, så länge det är det, brukar vi kunna få till ett kontrakt.

Eleverna får träna samtalsstrategier på varandra, göra en screening, ställa frågor och träna lyssnande. Allt ska vara relaterat till personens mål, och till sist lägger vi fram ett avslut som är ett förslag på hur en fortsatt PT-relation hade kunnat se ut, säger Zenar.

– En annan viktig ingrediens är att kunden ska känna att man bryr sig, poängterar Rosa. Bara för att man själv är PT är man också sårbar, och vi behöver visa att vi vet att ”misslyckanden” är ett steg närmare förändring. Det är viktigt att känna igen sig i deras process.

– För min del är en framgångsfaktor att ställa mycket frågor till kunden, som inte direkt har att göra med träning. Många kanske aldrig får några stimulerande frågor i sin vardag – vad man tycker är kul, vad man har för mål och liknande. Tyngden ligger på att skapa en relation, i början handlar det allra mest om ”Vem är du?”, funderar Rosa vidare.

PT-relationen är personlig och intim, man får veta mycket om människor och vår timme kanske blir det bästa på veckan. Kunderna blir efterhand som goda vänner.

Det finns en slags mall för ett framgångsrikt möte, men jag gör det på mitt sätt och Zenar gör det på sitt sätt, precis som vi uppmanar eleverna till. Mallen måste vara personlig och som PT kommer man helt naturligt att ha sin egen nisch. Och så måste man naturligtvis leva upp till det genom att vara en bra tränare!

 

 

Till sist – vad har motiverat er till att vilja vara Personlig Tränare?

– Jag hade ett ganska fysiskt arbete inom försvaret som specialistofficer, berättar Zenar. Där ingår träning varje dag, men jag ville bli mer effektiv i träningen i stället för att slita ut mig. I försvaret har man inte samma goda förutsättningar som många atleter ger sig själva, med god sömn och välplanerad kosthållning.

Jag såg många skador och många som tränade på ett sätt som jag var skeptisk till och som inte gav de resultat de ville ha, så jag blev nyfiken på hur jag kunde hjälpa mig själv och andra.

Nu har jag lärt mig att lägga upp successiva program som kan fortsätta ge resultat på lång sikt, och att välja kost som stöttar träningen. Idag tränar jag enbart med fria vikter och kan på ett helt annat sätt styra resultatet av min träning. Att ha gått på Axelsons gör det lättare att kunna spräcka myter!

Efter jobbet i militären jobbade jag en period i socialtjänsten, och då tog jag initiativ till en träningsgrupp för kvinnor i utsatta områden omkring Stockholm, berättar Zenar vidare. Då fick jag ett väldigt starkt intryck av vad träning kan göra för människor, inte bara fysiskt men också för deras självbild och självkänsla.

Zenar visar upp sitt halsband med venussymbolen.
– Jag är väldigt engagerad i feministiska frågor, och både jag och Rosa är ambassadörer för FAR, Fight against Rape. Vi erbjuder gratis mental coaching, kostrådgivning och annat inom nätverket, och en del av min motivation kommer från att vilja styrka speciellt kvinnor genom träning, avslutar han.

Rosa jobbade tidigare som lärare, med ansvar för ett gymnasieprogram som hette Nationell Idrottsutbildning, för elever som vill kombinera en elitkarriär inom fotboll med sin skolgång.

– När jag slutade som gymnasielärare jobbade jag som jobbcoach i ett års tid och satt för första gången någonsin på ett kontor, berättar Rosa. Då fick jag en smak av vad stillsittande innebär och vad det gör med människor – är det så här folk mår och har det?

Jag kom till insikt om att jag måste ut och rädda människor med träning! Jag är skitglad att jag fick den möjligheten, det är väldigt bra att kunna förstå hur de flesta har det om dagarna, vilket jag aldrig hade kunnat föreställa mig om jag inte provat.

– Vi lägger båda väldigt mycket värde i vårt yrke. Det handlar inte enbart om att hjälpa folk till bättre fysisk hälsa. Att träna drar med sig otroligt många positiva livsförändringar för människor i fråga om beslutsfattande, livsstil, att våga och veta att man kan. Det känns fantastiskt värdefullt att få vara del av människors utveckling, avslutar Rosa.

 

Utbilda dig till Personlig Tränare hos Axelsons! Läs mer här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *