Vill du lära dig laga ayurvedisk mat?

Kom på sensommarretreat i svensk natur med oss! Vi ska meditera, yoga och laga mat som är balanserad, läcker och lättsmält. I ayurveda betraktas maten som förebyggande medicin – och att medicinen är välsmakande är något av det allra viktigaste!

 

Även ganska små ändringar i kosten kan ha stor betydelse för vår hälsa. Kom och få en omstart med ny matinspiration och redskap för djup avspänning mellan vardagens göromål. Vi kommer att laga vegetarisk mat, även om man ibland inom ayurveda har kött eller fisk i kosten av medicinska skäl. I ayurveda betraktas allt från naturen som potentiell medicin, vad vi behöver beror på vem vi är och hur vårt tillstånd är just nu. Det finns inga förbud och pekpinnar, du lär dig bara mer om hur olika saker påverkar dig och varför.

Ayurvedisk mat ska vara balanserad, lättsmält och tillfredsställa våra smaklökar. Maten lagas uteslutande av naturliga råvaror, helst ekologiska och lokalt odlade. Ändå kan rätterna ofta vara överraskande lättlagade.

Du får lära dig grundläggande ayurvediska principer som matlagningen bygger på, till exempel om de tre doshorna Vata, Pitta och Kapha som utgör vår personliga konstitution men också grunden för obalanser.

Datum: 29 Aug – 2 Sept 2018
Plats: Shantiland, 30 min biltur från Hudiksvall
Anmäl dig till kursen här!

 

Foto: Marinette Ask


Vi kommer att prata om Agni, matsmältningselden – vad som stimulerar den och vad som släcker den – och skapa en fingertoppskänsla för den ayurvedisk smakläran. När alla de sex smakkvaliteterna finns med vid varje måltid, smakar maten fantastiskt. Vi känner oss också tillfredsställda av maten, och suget efter småätande minskar.

I ayurveda är det viktigt inte bara vad man äter, men också hur och när. Vi kommer att gå igenom grundprinciperna i ayurvedisk dygnsrytm, och hur ens liv och vanor kan harmonisera bättre med kroppens och naturens rytmer.

Parallellt med matlagningen, har retreaten fokus på meditation och avspänning. Vi väver ihop detta med matlagningen och ätandet, vi ger tid till att äta, tugga och smaka, i en positiv och lugn atmosfär. Enligt ayurveda är stämningen när vi äter väldigt avgörande för hur maten tas emot av kroppen.

Vi kommer att äta vissa måltider utan samtal, för att förstärka kopplingen mellan mat och meditation och ge en möjlighet till en kanske helt ny upplevelse av fokus på maten och på våra sinnen.

På Shantiland finns ett vackert SPA med vedeldad bastu och badtunna utomhus, där vi kommer att dela en meditativ SPA-upplevelse. Som en del i denna upplevelse blandar vi själv några olika kroppsvårdsprodukter från skafferiet, med ayurvediskt tema. Du kommer också att ha egen tid varje dag för vila och återhämtning. Du kan gå promenader, bada i sjön eller använda den infraröda bastun.

Du får också lära dig grundläggande Vipassanameditation, som du kan fortsätta med hemma. Vipassana kommer från buddhistisk tradition och betyder ”att se tingen som de är”. Det är en odogmatisk meditation, enkel och med utgångspunkt i kropp och andning.

Foto: Marinette Ask

 

Varje dag har du möjlighet att träna yoga och att slappna av på djupet med en timme lång Yoga Nidra – en guidad yogisk djupavspänning som framkallar ett speciellt vilotillstånd mellan sömn och vakenhet.

Från klockan 9 på kvällen till klockan 9 på morgonen iakttar vi nobel stillhet, vilket innebär att vi inte kommunicerar med ord. För många är detta en ny upplevelse, som ofta blir överraskande positiv – man hittar en ny avspändhet och en ny nivå av uppmärksamhet när man kan vara tillsammans med andra utan ord.

Kursgården Shantiland ligger i Hälsingland, en bit utanför Hudiksvall, i underbar svensk natur. Lärare på retreaten är Vandana Jain, uppvuxen i Indien med Ayurveda som livsgrundlag och Sandra Grundstoff, som studerat och arbetat med en Ayurvedisk kock. De är också båda erfarna yoga- och meditationslärare, och tillsammans utgör de kärnan i lärarteamet på Axelsons Yogalärarutbildning.

Anmäl dig till kursen här!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *