Chaga – hälsa som växer på träd

Ett ”superlivsmedel” som ganska nyligen börjat vinna popularitet på den svenska hälsomarknaden är Chaga. Den är dock ingen nyhet inom folkmedicinen och med lite tur kan du själv hitta den i naturen.

 

Chaga heter även sprängticka och på latin Inonotus obliquus. Den kallas i Sibirien ”Odödlighetens svamp”. Den har använts under flera tusen år som medicinalväxt i Asien för att stärka immunförsvaret. Sprängticka växer på en av 5 000 björkar, i norra Europa, norra USA, Canada och Ryssland. Den växer på björkens stam och har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange inuti.

Studier i Finland och Ryssland har visat att sprängticka gav positiv effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom hypertoni, diabetes och psoriasis.

 

Chaga innehåller massor av antioxidanter

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den har ett högt ORAC-värde på hela 60 000! (ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och anger hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram).

Du kan inte överdosera sprängticka. Skörda bara stora svampar, eftersom det inte växer ut någon ny efter att du plockat bort den. Vissa kan man bryta eller sparka loss, andra behöver man skära med en vass kniv, yxa eller såg. Var varsam med trädet! Det är viktigt att du genast tar hand om chagan efter skörd, annars kan den lätt börja mögla, då den är fuktig inuti.

 

Dekokt

Koka sprängtickan, färsk eller torkad, hel eller i bitar, i en timmes tid. Det räcker med en ca 3×3 cm stor bit för att koka 1 liter te. Du kan återanvända den 5–6 gånger, tills dekokten inte längre får ordentlig
färg. Ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång.

 

Torkning

Dela chagan i småbitar och torka i torkskåp eller ugn vid ca 40 grader. Torkad sprängticka kan du pulverisera. Låt 1 matsked pulver dra i 1 liter uppkokt vatten över natten och drick som te. För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av en del av pulvret.

 

Sprängticka hör inte under allemansrätten, så om den inte växer på din egen björk – fråga först!
Källa: Ila Nordman, www.morotsliv.com

 

Läs fler sunda sommartips:

* Viktiga sommarvitaminer

* Gör egen massageolja med örter

* Eteriska oljor mot sommarens plågor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *