Cirkulationen är livsviktig!

Många har problem med cirkulationen i benen och fötterna, vilket kan ge allt från kalla fötter till större problem som svårläkta sår eller risk för amputation. Arteriell cirkulationsmassage kan hjälpa!

 

Du står och gör sallad, plötsligt slinter du med kniven. Snabbt griper du tag om fingret och håller hårt innan du vågar se efter. Hur illa är det, måste det sys? Redan när kniven skär genom huden är läkningsprocessen igång. En signal skickas till hypofysen som tar kommandot.

Inom några sekunder skickas ämnen med blodet till skadestället, däribland fibrin som bildar trådar till ett nät där trombocyter (blodplättar) fastnar och täpper till. Röda blodkroppar tillför syre, vita blodkroppar och makrofager tar hand om eventuella bakterier och andra inkräktare. Efter några veckor syns inte ett spår av din otur med kniven.

Blodet transporterar livsviktiga ämnen, inte bara när vi skadar oss, utan till kroppens organ, muskler, leder och nervsystem. Systemet som håller blodet cirkulerande är livsavgörande, och styrs av hjärnan och det autonoma (automatiska) nervsystemet.

Ibland blir det stas eller till och med stopp. Kanske på grund av en spänd muskel, svullen led, propp, nikotin, av sjukdom, chock eller kyla. Ibland med allvarliga konsekvenser, ibland mindre allvarliga, men för den sakens skull inte mindre angelägna att åtgärda.

För att få fart på cirkulationen generellt i kroppen kan man till exempel ta en promenad, jogga, träna, gå i trappor, cykla eller simma. Och om det inte fungerar – söka hjälp för utredning och behandling.

 

iStock_000022179181_Medium

 

Arteriell cirkulationsmassage ökar cirkulationen och minskar stress

Arteriell cirkulationsmassage hjälper inte bara vid större och mindre cirkulationsrubbningar, den har också en mycket snabbverkande effekt på stress.

 

Hans Axelson berättar mer om metoden:

– Arteriell cirkulationsmassage är egentligen en bindvävsbehandling. Det är en reflexologisk metod och fungerar inte som vanlig massage där man behandlar cirkulationen direkt. Istället drar man i huden med speciella grepp och stimulerar olika zoner. Detta påverkar nervsystemet och därigenom kroppens eget sätt att öka blodcirkulationen i hela kroppen. Det är skillnaden mot vanlig massage som istället ökar genomblödningen lokalt i muskulaturen.

 

Du har vidareutvecklat metoden?

– Den har varit känd i Tyskland sedan 20-talet, och jag lärde mig det av en läkare på 70-talet. Sen har jag utvecklat metoden vidare. I stort går det ut på att få kroppen att själv förmå blodet att strömma ner till fötterna. Arteriell betyder att man framför allt påverkar artärerna även om venerna också blir påverkade.

Många har problem med cirkulationen i benen och fötterna, och kursen är därför inriktad på just detta. Det finns ju de som har kalla fötter, som i sig är ett harmlöst symtom, men sen har vi de med större problem som svårläkta sår eller risk för amputation. Metoden fungerar också bra för dem med myrkrypningar i benen.

 

Snabb effekt vid stress

– Metoden har en allmänt stimulerande effekt och påverkar autonoma nervsystemets parasympatiska, lugnande del. Den är snabbverkande på till exempel stress. En stressad person går ner i varv redan efter cirka tio minuter. Det fina är att patienten inte behöver tro på det.

När man jobbar med stresshantering och andra verktyg, måste personen aktivt delta och jobba med sig själv. Med den här metoden kan man bara sitta och ta emot utan att behöva göra något. När jag själv är väldigt stressad låter jag min assistent göra en behandling och då blir jag genast lugn. Det är bättre än att dricka öl!

 

Finns det likheter mellan bindvävsmassage och zonterapi?

– I zonterapi jobbar man med små zoner i händer och fötter. Här utgår man istället från skelettet och drar i hudens bindväv. Reflexzonerna är större och det är inte så hårt tryck som vid bindvävsmassage. Man ska inte ner i muskeln, bara i huden.

 

Inte ansträngande för massören

– Eftersom man inte arbetar med musklerna är metoden mindre ansträngande att utföra. Men det är som alltid viktigt att stå rätt! Eftersom klienten både sitter och ligger är det bra motion också för terapeuten, man står och sitter omväxlande. Man behöver inte vara massör för att lära sig arteriell cirkulationsmassage, men det är bra att kunna anatomi eftersom allt utgår från skelettet.

 

 

Dalal Chebaro fick snabb hjälp mot kalla och svullna ben

Dalal Chebaro har inte de bästa förutsättningarna för normal blodcirkulation i benen. Åderbråck och rökning gav henne för tre år sedan stora problem. Då bestämde hon sig för att prova arteriell cirkulationsmassage, och resultaten lät inte vänta på sig.

 

 

Dalal Chebaro

 

Varför gick du på behandling?

– Jag har dålig cirkulation i benen eftersom jag har åderbråck och röker. Vår och sommar går jag trettio minuter varje dag, och går också på gymnastik. Jag är beroende av att röra på mig för att hålla cirkulationen igång, men vintertid vågar jag inte gå ut så mycket eftersom jag är rädd för att halka. För tre år sedan var mina fötter kalla och benen blev tjocka och tunga så jag fick svårt att gå.

 

Massage utan olja

– Jag var på behandling tre gånger och först reagerade jag på att de inte använde någon olja. Vad är det här för massage, tänkte jag. Jag tyckte det var lite konstigt, men förstod att den här massagen inte är som vanligt. I början fick jag lite ont i benen, kanske är jag känslig på grund av åderbråcken. Men det gick över efter några minuter och sen kände jag hur jag blev lite varmare om fötterna och att cirkulationen ökade i hela kroppen.

 

Blev det några bestående effekter?

– Ja, behandlingen hjälpte mig mycket. Efter andra gången blev cirkulationen bättre. Efter tredje började jag känna att det kom igång på allvar. Sen blev jag inte kall eller tung i benen igen. Jag tjuvkikade och såg hur de gjorde, lärde mig några grepp som jag gör ibland. Men när jag får tillfälle ska jag gå dit igen. Jag rekommenderar andra också att prova.

När min syster var här blev hon intresserad, men hon bor i ett annat land och hann inte med det då. När hon hörde om det blev hon lika förvånad som jag  – ”utan olja?!” Men den här massagen är mer som töjningar i huden, och då halkar man ju av med olja. Man blir avslappnad också, jag kände mig väldigt lugn efteråt.

 

Läs tidigare publicerad artikel om Arteriell Cirkulationsmassage 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *