Kvinnors hälsa med ayurveda och yoga

Den här unika kursen handlar om menscykelns betydelse för hälsan och hur vi kan må bättre genom att anpassa oss efter dess olika faser och andra rytmer i livet.

 

Kursen riktar sig både till kvinnor från 15 år och uppåt samt till terapeuter – kvinnor och män – som vill få ny förståelse i arbetet med klienter. Innehållet har relevans även för dig som är i eller har gått igenom menopaus. Vi kommer att fokusera på allmän balans men även hur du kan motverka och förebygga hormonella tillstånd som smärtsam menstruation, kraftiga blödningar, oregelbunden menstruation, endometrios, osteporos, vallningar och obalans i sköldkörteln – allt genom ayurvedisk förståelse.

 

Vaidya Tejal


Vaidya Tejal
, en av de två lärarna på kursen, är Ayuvedisk läkare sedan 14 år tillbaka.
– Jag flyttade till Sverige för 8 år sedan, och spenderade några år med att observera hur förutsättningarna för ayurveda ser ut här, för att på bästa sätt kunna arbeta här med de ayurvediska principerna, berättar Tejal. Vad äter människor, hur är deras livsstil och mentalitet, hur är klimatet, vilka råvaror finns att få tag i?

 

Ayurveda hör hemma överallt

– Ayurveda som vetenskap kommer från Indien, men principerna har inte med Indien att göra, konstaterar Tejal. Ayurveda hör hemma i naturen och överallt där naturen finns, det bygger på insikt i alltings natur, inte i ett speciellt land. Men eftersom vetenskapen bygger på att harmonisera sig i förhållande till omgivningarna och livets rytmer, måste man se till se hur livet fungerar på varje specifik plats.

 

Vandana Jain

– Allt från naturen är medicin i Ayurveda, det gäller bara att veta när och för vem! Säger Vandana Jain, kursens andra lärare, som också leder Axelsons utbildning i Yogamassage och undervisar på Axelsons yogalärarutbildning. Hon är yogalärare inspirerad av Iyengar Yoga samt meditationslärare, och växte upp i Indien med Ayurvediska principer omkring sig sedan födseln.

– Lokala råvaror är det bästa vi kan äta, säger Vandana. Vi har massor av lokala örter och kryddor med medicinsk potential, timjan, rosmarin, fänkål… Vi inkluderar naturligtvis också de indiska universalmedlen – ingefära, gurkmeja och liknande, som är lätta att få tag i här.

Vi utgår från mat som är vanlig i Sverige, för att kunna titta på våra vanor och förstå hur små ändringar kan ha stort inflytande. När på dygnet och när i menscykeln är det till exempel bäst att äta ostmackor? Vi utgår från det människor gör i Sverige och tittar på hur de lokala matvanorna påverkan menscykeln och hälsan i stort.

 

Ayurvedisk medicin handlar om att skapa balans

– Vi kommer att förklara grunden i ayurveda som är de fem elementen och de tre doshorna, Vata, Pitta och Kapha, berättar Tejal. Vi har alla har olika mycket av de olika doshorna och därmed av de fem elementen i vår konstitution, och allt annat består också av de fem elementen.

Genom hur vi förhåller oss till de skiftande elementen i våra omgivningar, som uppträder i form av årstider, processer i kroppen, miljöer vi vistas i, olika slags mat och så vidare, kan vi skapa balans eller obalans. Det som är medicin i en situation och för en person är skadligt för en annan.

Vilken dosha har du mest av? Gör vårt doshatest!

Vi pratar om hur vi kan lära oss känna igen vilken av doshorna som är i obalans och hur vi kan skapa balans. Vi kommer både att se på allmänt balanserande val och vanor, men också specifikt på olika kurer för olika typer av besvär. Alla åtgärder i ayurvedisk medicin, för alla problem, bygger på doshabalansering.

Ayurvedisk medicin bygger huvudsakligen på livsstil och enkla rutiner, säger Tejal. Många råd som en ayurvedisk läkare kan ge är så enkla att människor ofta blir förvånade, till exempel att vakna samma tid varje morgon och bara äta när man är hungrig. Framför allt handlar det om att lyssna på kroppen.

Många tar sig inte tid att känna in kroppen, allt för många fokuserar mer på sin smartphone än på sin kropp. När vi börjar lyssna, märker vi att vi vet vad vi behöver.

 

Uppmärksamhet och samspel med omgivningarna

– Vi behöver vara uppmärksamma för att kunna samarbeta med och ta hänsyn till det som händer i kroppen och i omgivningarna. Allt är förbundet, det som händer omkring oss, avspeglas i kroppen, konstaterar Tejal. Kroppen betraktas som ett mikrokosmos, och vi uppmuntras att leva naturligt. Ju närmare deras naturliga tillstånd de råvaror vi äter är, desto sundare. I ayurveda utgår vi alltid från färska råvaror och undviker processerad mat.

Man ser också på vilken mat som är i säsong lokalt. Till exempel finns det mycket rotfrukter tillgängligt i Sverige på hösten, så då äter vi dem. Hösten är en vataperiod, och rotgrönsaker är perfekt mat för att balansera vata, de är kompakta, söta och fulla av långsam energi. Om sommaren växer mycket lätt mat, vattenhaltiga grönsaker, saftiga bär och liknande som helt naturligt är balanserande för pitta.

 

Menscykelns faser styrs av doshorna

Kursens fokus kommer att ligga på doshorna i förhållande till menstruationscykeln och faserna i en kvinnas livscykel, från pubertet till post-menopaus. Ayurveda intresserar sig inte bara för problem med mensen men förhåller sig till hela cykeln som en konstant och naturlig del av kvinnans fysiska verklighet.

– Kursen är på tre dagar och vi kommer att låta varje dag handla mest om en specifik dosha, berättar Vandana. Vi ska fokusera på att förstå menscykeln från ett ayurvediskt perspektiv, och på hur vi kan skapa balans genom mat, kryddor, örter, livsstil och vanor – och genom yoga, andningsövningar och meditation.

Jag kommer att visa hur man kan balansera Vata,  Pitta och Kapha genom yoga, i de olika faserna av kvinnans cykel. Varje fas i menscykeln styrs av de olika doshorna. Äggets mogningsfas styrs av Pitta, ägglossningen av Kapha och mensen av Vata.

Deltagarna får ett yogapass som de sedan kan göra hemma, ett kort asanapass, 10-15 minuter andningsövningar och 10-15 minuter meditation. Programmet kan anpassas till deras kroppstyp och till de olika faserna i menscykeln. Programmet kan också modifieras efter eventuella besvär som den enskilda kvinnan kan ha med sin menscykel eller med sin hormonella balans.

 

Värdefull kunskap för kvinnor i alla livets faser

– Kursen är för kvinnor i alla faser av livet, säger Vandana. Det finns ett stort behov av kunskap om balans i menscykeln och i hormonsystemet. En ny undersökning utförd här i Stockholm visade att nio av tio sextonåriga tjejer har så svår mensvärk att det är svårt för dem att fungera i vardagen. De lösningar som föreslås konventionellt är ofta större doser värktabletter och medicinsk hormonbehandling.

Men det finns naturliga och milda sätt att hjälpa sig själv, och det vill vi visa. Ayurveda bygger på en väldigt fin förståelse för den friska kroppen. Ayurveda är inte symptombaserat men handlar om att förebygga, harmonisera, inte undertrycka och så vidare.

Jag vill också rekommendera kursen för män som arbetar med friskvård, ayurveda, yoga och liknande och som vill förstå kvinnors förutsättningar bättre – och även få fler insikter i generella hälsoprinciper. Den som förstår grunderna i ayurveda blir uppmärksam på Vata, Pitta och Kapha och kan lättare känna igen vad som är på spel när de möter en klient.

– Ayurveda kan lära oss mycket, och det fina är att när vi skapar balans kan många olika saker falla på plats. I Ayurveda betraktas mensen positivt, som en naturlig utrensning som kvinnor behöver och som ska tas hand om. Om vi inte tar hänsyn till dem naturliga skiftningarna i den hormonella cykeln, riskerar vi att komma i obalans. Men när vi rättar upp på balansen, kanske andra aspekter av vår hälsa och välmående också blir bättre, säger Tejal.

 

Vilken dosha har du mest av? Gör vårt doshatest!

 

Läs mer och anmäl dig till kursen här!

 

I kursen ingår…

 • Introduktion till Ayurveda
 • Introduktion till de olika doshorna; Vata, Pitta och Kapha
 • Kunskap om kroppen utifrån ett ayurvediskt och yogiskt perspektiv
 • Tips och råd för bättre matspjälkning, metabolisk hälsa och hormonell balans
 • Hur du kan motverka och förebygga hormonella tillstånd som smärtsam menstruation, kraftiga blödningar, oregelbunden menstruation, endometrios, osteporos, vallningar och obalans i sköldkörteln genom ayurvedisk förståelse.
 • Hur du kan hålla dig frisk, stark och åldras sunt i såväl kropp som sinne
 • Ayurvediska huskurer
 • Yogapositioner och meditation för de olika doshorna, som avhjälper obalanser i kropp och sinne

Du får lära dig…

 • att använda ayurvedisk kunskap i din vardag, varje dag
 • yogaövningar för att förbygga menstruationsstörningar
 • att hjälpa familj och vänner som vill få en bättre balans i sina liv
 • att implicera ett ayurvediskt tankesätt och ayurvediska redskap i dina tidigare terapeutiska kunskaper

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *